Low-energy houses

Нискоенергийни сглобяеми къщи

Няма спор: Бъдещето е в нискоенергийното строителство. Ние твърдо вярваме в това, а статистическите данни ни подкрепят. Ако и Вие вярвате в същото, значи осъзнавате, че нискоенергийната дървена къща е дългосрочна инвестиция, която започва да се изплаща от момента, в който заживеете в нея.

Нискоенергийните къщи не отстъпват по здравина и комфорт на монолитните, а в същото време са значително по-икономични.

Стремежът към сгради с нисък разход на енергия не е модерна приумица, която ще отмине с времето. Той е част от глобалната тенденция за намаляване на потреблението на електричество в домакинствата и индустрията, ограничаването на нерециклируемите материали и замърсяването. Последното е често пренебрегван, но изключително важен аспект. Хората понякога не си дават сметка, че производството на суровините за стандартното строителство е един от най-големите източници на замърсяване в световен мащаб: циментовите заводи, тези за бетон, алуминий и стомана, заемат челни места при замърсяването на въздуха и водата.

В този смисъл сме убедени, че изборът на нискоенергийна сглобяема къща е съвсем нескромен принос към опазването на околната среда. Този избор се прави от все повече хора и на европейско равнище в последните години се отчита бум на сглобяемите дървени къщи при новото строителство.

Какви са европейските стандарти?

Според европейските норми нискоенергийните къщи могат да обхващат широк спектър от конструкции и методология, стига да отговарят на определени изисквания и консумацията на електроенергия в тях да не надхвърля заложените граници. Доказано обаче най-добро съотношение между себестойност и енергийна ефективност се постига при дървените сглобяеми къщи, заради допълнителните изолационни свойства на дървото.

Митове и предразсъдъци

В България нискоенергийните сглобяеми къщи все още не са толкова разпространени, колкото в някои други части на ЕС. От собствен опит съдим, че това вече се променя и възпиращите предразсъдъци един по един отпадат. Нека опровергаем някои:

  • Няма нищо общо между съвременна дървена сглобяема къща и постройките за временно пребиваване от миналото. Днес „бунгало“ е синоним на кокетна малка къща, която притежава всичко необходимо за сезонно или постоянно пребиваване. 
  • Сглобяемите конструкции позволяват огромно разнообразие от архитектурни решения и оползотворяване на пространството. Не си представяйте непременно еднотнотипни постройки по калъп. В СТОР работим изключително и само по индивидуални проекти. 
  • Технологията на производство и сглобяване позволява корекции на помещенията в движение. Това няма как да се случи, докато строите обикновена къща – едва ли бихте могли да разместите арматурата, носещи колони, че и стените.
  • Сроковете са просто несравними. Смело можем да заявим, че сглобяема къща до 100 кв. м. ни отнема 3 месеца от подписването на договора до извършването на монтажа. За подобен период просто е невъзможно да се построи стоманобетонна къща. 
  • Отличните топлоизолационни свойства на използваните материали свеждат до минимум нуждата от отопляване и охлаждане на сглобяемата къща. Това означава по-качествен начин на живот с по-малко разходи. 
  • Цената на една сглобяема къща е абсолютно конкурентоспособна. При равни параметри и съпоставими материали, сглобяемата къща е по-изгодна от монолитната. И това е дори без да смятаме бъдещата редукция на разходите за живот! 
  • Рискът от неприятни изненади по време на изграждането на една нискоенергийна сглобяема къща в общи линии е несъществуващ, а метеорологичните условия на практика не влияят. 

Още ли не сте убедени и изпитвате съмнения? Свържете се с нас и с удоволствие ще Ви разкажем още много.